per compartir reflexions, pensaments, teories, sensacions, sentiments, dubtes, creacions... al voltant de l'apassionant món del llenguatge humà i de les llengües.

dilluns, 8 de novembre de 2010

la metàfora és també una metàfora

 
Això és (i no és ) Allò
Jesús Tuson (2008)
Català
104 pàgines
Contraportada: Les metàfores són el nostre pa de cada dia, i ens permeten entendre el món que ens envolta i alhora expressar-lo. Tuson ens condueix d'una manera magistral i entenedora pel meravellós món de les metàfores: com les fem, què en fem, com ens relacionem amb el món que ens envolta. (...) “... fins i tot la paraula metàfora ('trasllat' o 'viatge') és també una metàfora.”
La meva valoració: Parla del que és realment una metàfora, desmitifica la creença que té la majoria de gent que creu que és un recurs estilístic en poesia, quelcom inintel·ligible amb simple motiu estètic. És un recurs del nostre llenguatge de cada dia relacionat amb l'economia del llenguatge i és tan normal com els fenòmens de la derivació i la composició. He seleccionat diverses pàgines molt interessants i il·lustratives per mostrar-los-ho als alumnes quan doni aquest tema a classe. Pàgines seleccionades: 7-8, 14-16, 18, 29, 43, 51-52, 61, 81, 96-100, 103-104 (bibliografia).
Me'l vaig llegir a la tardor del dos mil vuit


Molt recomanable!