per compartir reflexions, pensaments, teories, sensacions, sentiments, dubtes, creacions... al voltant de l'apassionant món del llenguatge humà i de les llengües.

diumenge, 28 d’octubre de 2012

vida, cultura, realitat, bellesa... jugar, créixer, actuar, estimar...

Estic trobant moltes interconnexions aquests dies! Quan vaig escriure el post amb aquella fotografia en què apareix una eina amb un cor per representar la dicotomia i el dilema del que representa una llengua -eina o emoció- encara no havia vist ni el programa Latituds del Canal 33, tan recomanable, ni havia assitit a les III Jornades d'Aprenentatge de Llengües: Entorns, Eines i Recursos Didàctics, ahir 26 d'octubre a la Universitat Pompeu Fabra (al Campus del Poblenou de Barcelona). Hi van haver unes xerrades interessantíssimes i d'alt nivell. Les coses que s'hi van dir no van parar de trobar connexions en els meus pensaments. Encara que era una xerrada per part dels ponents, jo estava establint un diàleg “telepàtic” amb ells. Tot el que deien em feia despertar un somriure, un “i tant!”, un “ah, sí!”...

Tot va ser molt remarcable. Però el que avui vull compartir amb vosaltres és aquesta definició del que és llenguatge i llengua per a Josep M. Castellà. I després de llegir-la, responeu un altre vegada:

llengua = eina o emoció?

 
"El llenguatge és un fenomen essencialment enllaçat amb la vida. A través de la llengua ens fem, creixem, actuem, negociem, jurem, ens odiem i ens estimem. Amb la llengua ens mostrem o ens amaguem. Per la llengua ens identifiquem i compartim una cultura i un món. Aprenem a jugar amb les paraules i a entendre la bellesa de dir i de fer un poema. Pel llenguatge som i ens relacionem, lluitem per comunicar-nos i creem discursos que són noves realitats que ens embolcallen, ens mimen i ens atrapen".

vida, cultura, realitat, bellesa... jugar, créixer, actuar, estimar... = llengua


Heu canviat la resposta? Us heu reafirmat?
 
 
De fet, de la concepció que tinc del llenguatge i de la llengua -tant en la línia d'aquestes paraules, que comparteixo i subratllo- en sorgí el nom i la idea d'aquest bloc. Creativitat fa referència a aquesta capacitat de crear discursos que són noves realitats i el que deia Chomsky, que cada parlant fa ús infinit del llenguatge a partir d'uns elements finits. I bellesa té a veure amb aquesta altra disposició que tenim per jugar amb les paraules i a entendre que el llenguatge és i pot ser bell (relacionat amb això podeu fer clic en l'etiqueta “la màgia de les paraules”).