per compartir reflexions, pensaments, teories, sensacions, sentiments, dubtes, creacions... al voltant de l'apassionant món del llenguatge humà i de les llengües.

divendres, 12 d’abril de 2013

ActiLinguA: places i terrasses amb Gràcia

Per què es diu plaça de la Virreina?

Què tenen a veure la plaça de la Virreina (Gràcia) i el Palau de la Virreina (a la Rambla)?

<<A finals del segle XVIII es va construir El Palau de la Virreina a l’actual barri de Gràcia. Aquest palau era bessó del Palau, també anomenat de la Virreina, situat a La Rambla de Barcelona, prop del mercat de la Boqueria. Els dos van ser construïts pel mateix propietari, Manuel Amat i Junyent, marquès de Castellbell i de Castellmeyà.

El Palau de Gràcia estava situat on hi ha actualment la plaça de la Virreina, aproximadament on ara hi ha l’església de Sant Joan.

Manuel Amat va ser virrei del Perú de 1761 a 1776. L’any 1777 es va casar amb Maria Francesca de Fivaller i Bru. Però Amat va morir aviat, el 1782, deixant una vídua jove i ja des de llavors tan ella com les dues finques van ser conegudes com "La Virreina “.

La plaça de la Virreina fou urbanitzada l'any 1878 a les terres de l'antiga finca de la Virreina, segons projecte de l'arquitecte Josep Artigas i Ramoneda.

De la finca de la Virreina només queda l'antiga masoveria que es pot veure al carrer Torrijos cantonada carrer de Sant Lluís, construïda l'any 1870.>>   


Ho vaig descobrir deu fer un parell d'anys en una ruta que vam fer amb el programa Quedem? pel barri de Gràcia. El que em va agradar és com m'ho van explicar: el palau que hi havia a la plaça de la Virreina era la casa d'estiueig o de cap de setmana; la residènca habitual era la de la Rambla. I és que en aquella època, anar a Gràcia des de Barcelona era com anar al poble el cap de setmana.

Si voleu saber més sobre algunes places de Gràcia coneixent alguns bars amb terrassa i amb valor afegit i alhora practicar el català, no dubteu a fer la següent

A C T I L I N G U A

activitats i llengua

Places i terrasses amb Gràcia...


  • Caminem per algunes places de Gràcia i coneixem alguns bars amb terrasses interessants.
  • Parlem i comentem.
  • Agafem notes, idees, dubtes...
  • Practiquem el català a través del vocabulari, gramàtica i expressions, relacionats amb les places del barri i dels bars i plats que coneixerem.
  • Anem a una cafeteria o a algun lloc que puguem seure.
  • Comentem les coses que hem vist, preguntem sobre les notes i dubtes.
  • Fem una dinàmica final.
  • Diem adéu i fins aviat!

Trobareu més informació a actilingua o escrivint-me al meu correu electrònic:


[imatge: aquarel·la de Ramon Soler Fornt, Plaça Virreina]