per compartir reflexions, pensaments, teories, sensacions, sentiments, dubtes, creacions... al voltant de l'apassionant món del llenguatge humà i de les llengües.

dimecres, 15 de maig de 2013

ActiLinguA, les formes de la natura i Gaudí

Què fa...
l'esfera? l'hexagon? l'espiral? 
l'hèlix? la punta? l'ona?
la paràbola? la catenària? 
els fractals?

Per què s'anomena La Pedrera a la Casa Milà?

Què us recorda la façana de l'edifici?

<<Les formes geomètriques gaudinianes neixen sovint d'una recerca funcional o plàstica, però també en podem trobar bells exemples de figures al servei d'una metàfora, per transmetre un missatge o donar concreció formal a un significat que l'observador, com a repte, ha de descobrir.>>

Si us interessa descobrir la relació entre les formes de la natura i Gaudí alhora que practiqueu el vostre català, veniu a fer l'
A C T I L I N G U A
activitats i llengua
Les formes de la natura i Gaudí
  • Caminem pel passeig de Gràcia descobrint les formes de la natura i Gaudí.
  • Parlem i comentem.
  • Agafem notes, idees, dubtes... 
  • Practiquem el català a través del vocabulari següent:...
     
Noms i adjectius per parlar de formes i materials: corbes, línies, aspecte, formes, color, espai...; més intens, agosarades, retorts, accessible, de gran fantasia, famoses...; parets, façana, ferros, rajoles, xemeneies...
Verbs: protegeix, pavimenta, empaqueta, agafa, penetra, desplaça, emet, rep, aguanta, colonitza...
Expressions per indicar posició: a la part superior, a dalt, a dalt al costat, a l'altre, a la vorera, per on passen els cotxes...; i moviment: pujar per l'escala, cap a un color més intens, cap al cel...

<<Un tret característic de les formes arquitectòniques de Gaudí és la utilització de corbes allà on altres arquitectes apliquen línies rectes, i és això el que els confereix un aspecte orgànic i agradós.
Les formes més freqüents a la natura són formes matemàtiques senzilles. Per a cadascuna de les formes, es proposa uns binomis forma-funció: l’esfera protegeix, l’hexàgon pavimenta, l’espiral empaqueta, l’hèlix agafa, la punta penetra, l’ona desplaça, la paràbola emet i rep, la catenària aguanta i els fractals colonitzen.>>
Wagensberg, J. (2004) La rebelión de las formas

Més informació i reserves: estela.bayarri@gmail.com

Us hi espero!

[imatge: Montol, “Rajoles del pg. de Gràcia”]

2 comentaris:

COMITE SOLIDARIDAD PERU-CATALUÑA ha dit...

Una bona tarda
Aquest divendres a la tarda he participat a l'activitat organitzada per l´ Estela dintre del seu projecte Actilingua. Aquesta vegada el convidat per practicar i compartir el català ha estat Gaudí, a amb el tema "Les formes de la natura i Gaudí".
La primera sensació sobre l´experiencia es que ha sigut/estat un recorregut molt agradable. Hem caminat per gran part de l'avinguda Paseig de Gràcia en l´eix que uneix entre altres bones arquitectures, la casa Battlo i la casa Milà mes coneguda com "La Pedrera".
La primera parada ha estat a la casa Batllo, i mentre l´Estela em parlava sobre les formes organiques a la façana i l´entrada, com l´escala amb forma dé columna vertebral de dinosaure, l´esquena del drac o dragó (como vulguis anomenar-ho), les rajoles blau clares que pujaven al cel, una dona despistada ens demanava per l´entrada al ferrocarril. Per dos segons hem anat de la màgia de las histories de l´Estela a la realitat del carrer.
Després hem caminat amb la mirada baixa, intentant desxifrar les al•lucinacions marines del nostre amic Gaudí: meduses, cargols, elipses, pop, i moltes coses que la nostra imaginació podía interpretar. Tota aquesta fauna marina estava gravat a rajoles hexagonals, l'ideal d'un bon paviment. Mes endavent hem fet un repàs i una pausa parlant de altres temes i mentres respiràvem una mica de realitat, una altra vegada Gaudí ens pren per sorpresa i de la ma de l´Estela he vist un ratpenat, si un ratpenat de ferro sobre els grans fanals de l'avinguda. aqueste amic coronava, el bell entramat de fulles i flors esculpides de ferro junt a l'escut de Barcelona.
Al final del nostre recorregut hem contemplat la Casa Milà, parlant de totes les interpretacions de la gent de l´època: la pedrera, la penya-segat, muntanya rocosa, etc. També hem parlat de l´ entrada, el balcons, el terrat amb mes motius organics i magics. Realment la capacitat d'aquest arquitecte per sintetizar l'escencia de la natura i traduir-la a objectes, fa que podem estar molt temps contemplant-ho per les moltes interpretacions que estimula, tal qual és el gaudi d´un bell paisatge.

estela bayarri ha dit...

Ja et vaig dir que em vas deixar impressionada, quin text més ben escrit! Et felicito perquè has plasmat l'essència de l'activitat i recordes un munt de detalls, a més d'afegir tota la teva visió i coneixements. Pel que fa el català que fas servir, està molt bé. Bon vocabulari, bones expressions, molt ben elaborat. Moltes gràcies per haver participat en una ActiLinguA!